Proč záda bolí? (3)

Hlavním „lékařem“ opěrného sloupu, hlavním obnovitelem ztracených funkcí je pohyb. Jenomže odcházíme z práce a místo aktivního pohybu usedáme do auta. Zastavení na semaforech, prudké brzdění, rozjíždění, znovu brzdění. Odborníci říkají, že „trhavé“ pohyby hlavy, které vznikají při jízdě automobilem, jsou také příčinou krční osteochondrózy. Když přijdeme domů, máme tendenci si sednout nebo lehnout, protože nás bolí záda nebo nás prostě obtěžuje celková únava.

Svalová únava a oslabení svalového korzetu je patologií, kterou bychom neměli přehlížet. Proč jsou onemocněním páteře, např. osteochondróze (opotřebované meziobratlové ploténky) a skolióze vystaveni lidé slabší, s hůře rozvinutými svaly?
Je všeobecně známé, že muži mají svalový korzet silnější než ženy, proto ženy hůře zvedají těžké věci. Kolikrát za den však musí žena zvednout dítě, nákupní tašky a jiné větší věci. Není divu, že si ženy častěji stěžují na „bolesti v zádech“. Proč si však stěžují také sportovci a fyzicky aktivní dělníci? Ti přece mají pořádný korzet! Proč tito trpí osteochondrózou? U nich je příčina jiná. Tím je neustálé přetěžování a mikro i makrotraumata.
Tedy zhoršení onemocnění páteře vyvolávají:
nedostatek pohybové aktivity, nadměrná nebo nepřiměřená zátěž, dlouhodobé setrvávání v chladu nebo nachlazení. K zhoršení může dojít také v důsledku nadměrného rozumového a nervového vyčerpání, anebo jako důsledek špatné nálady nebo deprese.
CZ
RU
First free training